Český ležák je fenomén..

9.2.2023

Lednický ležák - vlajková loď pivovaru..

V naší sérii se dnes přesuneme do míst, které i běžný konzument moc dobře zná. Posvítíme si dnes totiž na českou pivní klasiku.




I v době pivní renesance zůstává s obrovským předstihem ležák tím nejběžnějším a nejoblíbenějším pivním druhem. A ty nejprodávanější, americký Budweiser a Bud Light, odkazují na nejen pivem proslulé jihočeské město v budějovické pánvi.




Český ležák je prostě fenoménem, a to díky kvalitní měkké vodě, unikátnímu aroma žateckých chmelů, humnovým sladům z dvouřadého ječmene, a v neposlední řadě díky dekokčnímu způsobu vaření piva.




A co ta tajemná dekokce tedy je?




Jedná se o způsob vaření piva, který vznikl v době, kdy použitelný teploměr nepatřil k běžné výbavě, a to ani v kuchyni, ani kdekoli jinde. Takový středověký sládek poznal najisto jen dvě teploty, a to (při vaření spíše nepotřebný) bod mrazu a bublající bod varu. Díky této znalosti tak dokázal poměrově pivní dílo rozdělit, a zatímco mu tak jedna část odpočívala, druhou pomalu přivedl varu. Var uvolnil z tehdy málo šlechtěných sladů více cukrotvorných enzymů, Maillardova reakce přispěla k plnějšímu tělu a kvalitnější pěně…i proto sládek po spojení díla tento proces často jednou či dvakrát zopakoval (vařil tedy na jeden, dva, či tři rmuty).




Náš ležák je vařený na dva rmuty, právě touto prastarou metodou. Plné sladové tělo zlaté barvy je doplněno příjemnou hořkostí žateckého chmele Premiant a dochmeleno samotným Žateckým poloraným červeňákem.




Tahle nesmrtelná klasika ve vychlazeném půllitru se hodí do každého počasí, ať už je příležitost jakákoli.




Čepujeme na baru a koupíte ho u nás také ve skle a PETu. Filtrovanou verzi prodáváme také v plechu.




Tak dej bůh štěstí!




Lednický ležák 12°


Alkohol: 5,1% obj.


Stupňovitost: 12% hm.




Rezervujte si místa v restauraci a přijďte ochutnat.