Německým kořenům se nevyhneme..

23.2.2023

Tmavá desítka - vznešené chmely..

Německým kořenům se v historii pivních druhů dá jen obtížně vyhnout. Výjimkou není ani tmavé pivo, německy zvané Schwarzbier.




Přestože je písemně doloženo prameny z konce 14. století, archeologické výzkumy ho datují až na počátek našeho letopočtu, do doby germánských kmenů sídlících na severní hranici Římského impéria. Germáni sušili sladová zrna nad ohněm, který sladu dodal charakteristické vlastnosti díky karamelizaci, zároveň ho i vyudil; pivo tak bylo nakouřené, prostě Rauch.




Z původně svrchně kvašeného piva se stal dekokčně vařený ležák, moderní světlé slady rovněž mírně srazily barevnost. Tmavě hnědá až černá barva však zůstala, stejně jako čokoládové aroma, jemnější, ale ne nepodobné anglickému Stoutu.

Schwarzbier je tradičně chmelený takzvanými vznešenými chmely, které pochází ze třech německých a jedné české chmelařské oblasti.




Naší tmavou desítku jsme nachmelili dvěma chmely právě té české vznešené odnože, tedy chmely žateckými. O hořkost se stará nová odrůda Agnus, o příjemné chmelové aroma se stará přímo Žatecký poloraný červeňák.




Tmavou desítku si nejlépe vychutnáte právě teď, v zimě. Lehké tělo poskytuje návykovou pitelnost, kterou doplňuje plná chuť, ve které převažují kakaové a kávové tóny.




Čepujeme nyní na baru a koupíte ho u nás také s sebou..




Tak dej bůh štěstí!




Tmavá 10°


Alkohol: 4,2% obj.


Stupňovitost: 10% hm.




Rezervujte si místa v restauraci a přijďte ochutnat.