Tradiční bavorské postupy..

19.1.2023

Bock 16° - výborný zimní společník..

Jak jsme vám slíbili, každý čtvrtek se podíváme na jedno z našich piv podrobněji a rozebereme si jej. Pro dnešek jsme si vybrali Bock 16 a to ze dvou důvodů.

Zaprvé proto, že už se nám tenčí zásoby a zadruhé proto, protože si myslíme, že byste jej rozhodně měli přijít ochutnat, dokud je čas!

Naposledy jsme se rozepsali o německém stylu Maerzen a naše německá pivní série pokračuje s dalším prastarým pivním stylem, zvaným Bock.

Původně se jedná o nápoj pocházející ze saského hanzovního města Einbeck, jehož název posléze Bavoři zkomolili na Bock, tedy Kozel. Doložená historie Bocku spadá až do poloviny čtrnáctého století, povaha nápoje se však už staletí příliš nezměnila. Jedná se o silné, spodně kvašené pivo, v hlavní roli s melanoidními slady. Ty mu dodávají karamelové aroma a krémovou dezertnost, zatímco sladová plnost je mírně potlačena jemnou bylinnou hořčinou skromného chmelení.

Stejně jako náš Maerzen, i Bock vychází z bavorských tradičních postupů. Místo chmele z německé proslulé oblasti Hallertau jsme použili neméně proslulé chmely žatecké. Ty se však, stejně jako vyšší obsah alkoholu, decentně přikrčují za sladkou stěnou německých sladů, jakou ocení nejen středověký řeholník v době postní.

Ať už si Bock dopřejete k masu nebo místo zákusku, obšťastní vás dlouze doznívající chutí a příjemně prohřeje zimní zkřehlost. Tak na zdraví!

Bock 16°

Alkohol: 6,4% obj.

Stupňovitost: 16% hm.

PS: Prozatím stále k dostání na čepu i v láhvi s sebou!

Rezervujte si místa v restauraci a přijďte ochutnat.